Hoe een lucht/water warmtepomp werkt

Hoe een lucht/water warmtepomp werkt

Het installeren van een lucht/water warmtepomp is een relatief eenvoudig proces. Maar de achterliggende technologie is echt innovatief. Hier doen we ons best om uit te leggen hoe een lucht/water warmtepomp werkt.

De vindingrijkheid van een lucht/water warmtepomp ligt in het feit dat deze gebruikmaakt van hernieuwbare zonne-energie in de buitenlucht en deze overbrengt naar het op water gebaseerde verwarmingssysteem in het gebouw. Zo zet de warmtepomp buitenlucht om in heet douchewater en verwarmde radiatoren. 
 
Een lucht/water warmtepomp bestaat meestal uit twee delen: een module voor binnen en een buitengedeelte.

 

Buitengedeelte

1. Het verwarmingsproces begint in het buitengedeelte van de warmtepomp, die zich buiten het huis bevindt. Een ventilator in de eenheid zuigt buitenlucht in de warmtepomp.
 
2. Het koelmiddel in het gesloten systeem van de warmtepomp speelt een belangrijke rol. Alle machines die warmte transporteren van koele naar warme gebieden, zoals koelkasten en airconditioning, bevatten koelmiddel. In dit geval bestaat het koelmiddel uit een kleurloos gas met een kookpunt dat ver onder nul ligt. 
 
3. Het koelmiddel wordt blootgesteld aan verschillende drukwaarden en temperaturen in het gesloten systeem. Het is een manier om de grenzen van de wetten van de thermodynamica te beheren en te verleggen. Energie kan niet worden gecreëerd of vernietigd — ze kan alleen van vorm veranderen. 
 
4. Wanneer het koelmiddel wordt blootgesteld aan de druk die wordt gegenereerd door de warmtepompcompressor, stijgt de temperatuur aanzienlijk en kan het hete gas dat wordt gevormd door de condensor van de warmtepomp worden gebruikt om het water te verwarmen. Het proces vereist bijvoorbeeld een elektriciteitsvoorziening voor de compressor en de ventilator, maar dit is slechts een fractie van de thermische energie die wordt geleverd. 

 

Binnenmodule

5. Het verwarmde water wordt naar de binnenmodule in het gebouw getransporteerd en wordt gebruikt in douches, kranen, radiatoren en/of vloerverwarming. Tegelijkertijd wordt het koudemiddel in de warmtepomp weer vloeibaar en kan het opnieuw worden gebruikt in het proces.
 
Eenvoudig samengevat: de warmtepomp gebruikt thermische energie uit de buitenlucht en concentreert deze. Deze wordt vervolgens gebruikt om uw huis te verwarmen en u warm water te geven.
 
Met een lucht/water warmtepomp van CTC kunt u uw verwarmingskosten met wel 80 procent verlagen. De hoeveelheid die u bespaart, is afhankelijk van de grootte van uw huis, het deel van het land waarin u woont en de warmtepomp die u kiest.
 
Het is dus niet zo verrassend dat warmtepompen steeds populairder worden. Uit statistieken van het Zweedse energieagentschap blijkt dat het aantal eengezinswoningen dat een warmtepomp gebruikt sinds 2009 met bijna 50 procent is toegenomen. Op dat moment hadden 754.000 eengezinswoningen een warmtepomp: ÅNu, in 2017, is dat cijfer 1.227.000.
 
 

Gepubliceerd: 2022-02-20