Beginnersgids voor een goede levensstijl met een warmtepomp

Beginnersgids voor een goede levensstijl met een warmtepomp

Dit is CTC

CTC werkt bewust aan een duurzame en fossiele samenleving. We bouwen onze warmtepompen in Ljungby, Zweden, en onze oorsprong gaat terug tot 1923, toen we voor het eerst Zweedse huizen gingen verwarmen.

Met onze gids voor warmtepompen hebt u een volledig inzicht in verwarmingssystemen en warmtepompen en begeleiden wij u door het gehele aankoopproces. Warmtepompen maken een verschil, zowel voor u als voor het milieu.  

Dit is CTC

Wat is de beste manier om uw woning te verwarmen?

Wat is de beste manier om uw woning te verwarmen?

Warmtepompen maken een verschil, zowel voor u als voor het milieu

In deze gids kijken we naar het verschil tussen het hebben van een warmtepomp in vergelijking met de verwarming van een district, een houtketel of elektrische verwarming. U leert meer over de verschillende verwarmingssystemen en kunt zelf bepalen welke verwarmingssystemen het beste bij u passen. Na het lezen weet u waar u rekening mee moet houden wanneer u een wederverkoper ontmoet en een offerte ontvangt.

Wat is goed aan een warmtepomp?

Met grond-, thermische of waterbronverwarming kunt u uw huis niet alleen verwarmen: U kunt ook uw slaapkamer afkoelen of elke andere kamer die veel zon krijgt. U kunt uw verwarmingssysteem aanvullen met vrijwel alles wat betreft verwarming en zelfvoorzienend worden op het gebied van verwarming, heet water en koeling. Als u besluit om zonnecellen toe te voegen, bent u ook zelfvoorzienend op het gebied van elektriciteit. Wij zijn ervan overtuigd dat lokaal geproduceerde producten de beste zijn. 

Vrije en hernieuwbare energie

Warmtepompen werken met volledig vrije hernieuwbare energiebronnen. Ga maar na: Overal om ons heen is er voldoende energie. Er is geen gebrek aan energie — gewoon een gebrek aan manieren om deze te pakken en om te zetten. Een warmtepomp is een geweldige manier om energie van de grond, het water en de lucht op te vangen en om te zetten.

Bespaar geld

Met een warmtepomp levert u niet alleen uw bijdrage aan het milieu, maar bespaart u ook op uw verwarmingskosten. Met een warmtepomp kunt u tot 85 procent besparen op verwarming en warm water. Deze verbruikt weinig elektriciteit voor de werking, maar geeft veel meer energie terug. 

Grote panden

Als u een groot pand hebt, kunt u de oplossing krijgen die het beste bij u past, inclusief advies en ondersteuning. Een warmtepomp van CTC kan met maximaal tien andere units werken, wat ons uniek maakt in de industrie.

Met grondverwarming kunt u niet alleen uw huis verwarmen. U kunt ook uw slaapkamer afkoelen of elke andere kamer die veel zon krijgt.

Vergelijk warmtepompen met andere warmtebronnen

Vergelijk warmtepompen met andere warmtebronnen

Bij het kiezen van een verwarmingssysteem moet u rekening houden met de grootte van een gebied, hoeveel heet water er wordt gebruikt, welk verwarmingssysteem het huis momenteel heeft, waar in het land u woont en hoe de omgeving eruitziet.  

Op water gebaseerde, elektrische of luchtbron?

  1. Warmte op waterbasis in radiatoren of spiralen onder de vloer. Dit is de meest voorkomende en meestal de meest energiezuinige manier om een huis te verwarmen. Het water wordt verwarmd door een warmtepomp, stadsverwarming, een boiler of elektriciteit.
  2. Elektrische warmte via radiatoren of vloerverwarming. Rechtstreeks aangesloten op het elektriciteitsnet.
  3. Luchtbron verwarmingssysteem. Er zijn geen radiatoren nodig om warmte te verdelen, maar het is belangrijk dat de luchtcirculatie in alle ruimten goed is. Binnen- en buitenlucht wordt door verschillende systemen verwarmd.

Warmtepompen

Een warmtepomp van CTC haalt hernieuwbare energie uit de buitenlucht, de grond of het water en bespaart u tot 85 procent op uw energiekosten. U krijgt het hele jaar door gelijkmatige en comfortabele verwarming. De enige vereiste is dat het huis verwarming op waterbasis moet hebben. Voor elke kWh elektriciteit die de warmtepomp verbruikt, geeft deze 4-5 kWh terug.  

Een ander voordeel van een CTC-warmtepomp is dat u een systeem kunt creëren met maximaal tien verschillende warmte- en elektriciteitsbronnen voor uw woning. U kunt bijvoorbeeld de warmtepomp aansluiten op een houtgestookt fornuis met watermantel of een houtketel en een reserve aanleggen. U kunt ook een zwembad verwarmen of een kamer koelen. Als u zonnecollectoren hebt, bent u het grootste deel van het jaar ook zelfvoorzienend met elektriciteit en verwarming.

Pellets of houtketel

Pellets en hout zijn goedkoper dan elektriciteit en stadsverwarming, maar u moet de houtketel handmatig laden. Als u gratis hout hebt, krijgt u natuurlijk gratis warmte, maar het is ook arbeidsintensief. Als u pellets of hout brandt, betekent dit ook dat u luchtverontreinigende stoffen uitstoot die schadelijk kunnen zijn voor de volksgezondheid en het milieu.

Elektrische verwarming

Elektrische verwarming is de duurste vorm van verwarming en elektriciteitsrekeningen kunnen bijzonder hoog worden in de winter. De elektriciteitsprijzen kunnen ook sterk variëren gedurende het jaar, en het kan moeilijk zijn om de kosten onder controle te houden. Een voordeel van elektrische verwarming is dat er geen investering nodig is, behalve elektrische radiatoren of verwarmingsspoelen.

Luchtverwarming

Het meest voorkomende verwarmingssysteem is een lucht/lucht warmtepomp, die energie uit de buitenlucht omzet. Het systeem moet worden aangevuld met een boiler omdat een lucht/lucht warmtepomp geen water verwarmt. De warmtepomp wordt op een strategische plaats in de woning geïnstalleerd. Er moet een goede circulatie in alle ruimten zijn om de warmte optimaal te verdelen. De ruimten die zich het verst van de warmtepomp bevinden, moeten meestal worden aangevuld met radiatoren. Een andere optie is een luchtuitlaat warmtepomp, die werkt met warmte op waterbasis. De pomp onttrekt warmte aan de binnenlucht en verwarmt ook heet water. Het huis moet zijn voorzien van geschikte ventilatiekanalen en kleppen voor de inlaat van frisse lucht, anders is deze oplossing niet geschikt.

Voor elke kWh elektriciteit die de warmtepomp verbruikt, geeft deze 4-5 kWh terug

Warmtepompen zijn beter voor het milieu

Warmtepompen zijn beter voor het milieu

Warmtepompen hebben de noodzaak voor honderdduizenden Zweedse huishoudens om elektriciteit te kopen verminderd. Een warmtepomp verbruikt zelf weinig elektriciteit, maar geeft een veelvoud aan energie terug. 

Een warmtepomp kan op verschillende manieren energie opnemen. Er is energie beschikbaar en om ons heen opgeslagen: In gesteente, water, lucht en in de grond. Het begint allemaal bij de zon. De zon vormt de basis voor het gebruik van een warmtepomp om energie te gebruiken en om te zetten in warmte. Zelfs in het midden van een koude winter onttrekt een warmtepomp energie en levert deze warmte — het is bijna magie.

Bodem/water verwarming

Bodem/water verwarming

Grondverwarming

  • Geschikt voor kleine gebouwen
  • Kleine impact op het gebouw
  • Hoge efficiëntie
  • Comfortabele koeling

Verwarmen van uw huis met geothermische warmte kan besparingen tot 85 procent opleveren. Voor de installatie moeten gaten in de bodem worden geboord. Een grondverwarmingssysteem onttrekt energie van zonne-energie die passief is opgeslagen in de grond, het slaapgedeelte en het grondwater. Grondwater wordt vaak aangetroffen op een diepte van tien meter, maar voor voldoende energie voor een heel huis zijn aanzienlijk diepere boorgaten nodig, meestal 90 tot 200 meter.

Een collectorslang fungeert als warmtewisselaar en wordt in het boorgat geplaatst, dat een diameter heeft van ongeveer 15 cm. Een warmtetransportvloeistof (brine), meestal een mengsel van bio-ethanol en water, circuleert in de collectorslang.

De bodem/water warmtepomp vormt het hart van het systeem en zorgt ervoor dat de warmtetransportvloeistof circuleert. Zelfs bij 4 °C is de temperatuur voldoende om een warmtegevoelig koelmiddel in de pomp te laten koken en verdampen.

De stoom die wordt gevormd wanneer het koelmiddel verdampt, wordt vervolgens gecomprimeerd door een compressor. De gegenereerde warmte wordt overgebracht op het water dat in de radiatoren circuleert en op het water dat wordt gebruikt voor douchen, afwassen en schoonmaken.

Met een bodem/water warmtepomp kunt u tot 85 procent van uw energieverbruik voor warmte en warm water besparen. Een bodem/water warmtepomp heeft zeer lage bedrijfskosten, wat betekent dat de investering zichzelf doorgaans binnen 5-8 jaar terugbetaalt.

Gewoonlijk is een vergunning vereist voor het installeren van een warmtepomp. Vraag uw vertegenwoordiger wat voor u van toepassing is.

Lucht/water-warmtepomp

Lucht/water-warmtepomp

Lucht/water-warmtepompen 

  • Lage installatiekosten 
  • Boren niet vereist 
  • Hoge efficiëntie 
  • heeft geen invloed op het gazon of gebouw

Lucht/water-warmtepompen zetten de energie in de lucht om in warmte en heet water. En omdat een lucht/water-warmtepomp geen boorgaten of spiralen in de grond nodig heeft, is de pomp eenvoudig te installeren. 

De gebruikte energie is gratis, milieuvriendelijk en draagt bij aan een lagere uitstoot van broeikasgassen. Met een lucht/water-warmtepomp van CTC bespaart u tot 75% op uw stookkosten.

Een lucht/water-warmtepomp heeft zeer lage bedrijfskosten, wat betekent dat de investering zichzelf doorgaans binnen 5-8 jaar terugbetaalt. 

Lucht/water-warmtepompen zijn beschikbaar in het hele land en werken zelfs als de temperatuur daalt tot -20 °C. 

De buitenunit van de warmtepomp wordt buiten het huis geplaatst, dicht bij de muur. De pomp bevat een warmtegevoelig koelmiddel dat kookt en verdampt. 

Gewoonlijk is een vergunning vereist voor het installeren van een warmtepomp. Vraag uw vertegenwoordiger wat voor u van toepassing is.

Hoe werkt een warmtepomp?

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt zijn energie aan de grond, lucht of water, of het nu warm is in de zomer of koud in de winter. Maar hoe werkt het eigenlijk?

De technologie in uw warmtepomp werkt door energie uit de omgeving te halen en in uw systeem te leiden. Een koelmiddel met een zeer laag kookpunt circuleert in uw systeem. Het is altijd kouder in het systeem dan in de omgeving, zelfs bij zeer lage temperaturen.

Dit kleine temperatuurverschil is cruciaal voor de werking van de technologie. Het koelmiddel verzamelt energie, begint te koken en verdampt uiteindelijk. De stoom wordt in de compressor geleid, waar de lucht wordt gecomprimeerd, waardoor de temperatuur aanzienlijk stijgt.

Dit is dezelfde reden waarom een fietspomp heet wordt wanneer u een band oppompt. Wanneer de stoom heet genoeg is, komt deze vrij in het warmtepompsysteem en verwarmt het omringende water, dat u vervolgens gebruikt om uw huis of kraanwater te verwarmen.

Zodra het koelmiddel zijn warmte heeft afgegeven, moet het worden gekoeld zodat het proces opnieuw kan beginnen.

Voorbeeld van het proces in een warmtepomp:

  1. Een vloeistof circuleert in een collectorslang. De vloeistof absorbeert warmte uit de bodem, de grond, de lucht of het water.
  2. Via een warmtewisselaar, ook wel verdamper genoemd, komt de vloeistof in contact met het koelmiddel dat verdampt.
  3. De compressor verhoogt de druk op het koelmiddel, waardoor de temperatuur stijgt.
  4. De warmte wordt via een warmtewisselaar (condensor) aan het gebouw overgedragen.
  5. De druk op het koelmiddel koelt af en het proces begint opnieuw.

De technologie in uw warmtepomp werkt door energie uit de omgeving te halen en in uw systeem te leiden. Slim en duurzaam!

Tips voor het succesvol aanschaffen van een warmtepomp

Tips voor het succesvol aanschaffen van een warmtepomp

Hebt u besloten een warmtepomp te kopen en te installeren? Hier volgen enkele waardevolle tips voordat u contact opneemt met een distributeur.

1. Aandachtspunten bij het kiezen van een dealer.

De dealer is uw belangrijkste contactpersoon voor, tijdens en na de installatie. Een goede distributeur neemt de verantwoordelijkheid voor de gehele installatie. Het begint allemaal met het bepalen van uw energiebehoefte door een unieke energieberekening voor uw woning uit te voeren.

Zodra dit werk is voltooid, identificeren u en de distributeur een geschikt systeem voor uw woning. Zorg er ten slotte voor dat u een duidelijke offerte krijgt die alles bevat.

Sommige installateurs kiezen ervoor om zich te specialiseren in warmtepompinstallaties omdat er zowel kennis als ervaring nodig is om een nauwkeurige energieberekening en een goede installatie uit te voeren. Het is belangrijk om een betrouwbare operator te gebruiken om ervoor te zorgen dat u een verwarmingssysteem krijgt dat maximale efficiëntie biedt tegen de best mogelijke prijs.

2. Zorg ervoor dat u een nauwkeurige energieberekening krijgt.

De dealer bereidt een energieberekening voor met behulp van een speciaal programma. Bij de berekening wordt rekening gehouden met het geschatte jaarlijkse verbruik en de hoogte om te bepalen welke warmtepomp en installatieoplossing het meest geschikt zijn. Het beschrijft ook de geschatte boordiepte en spiraallengte en laat zien hoe snel de investering zichzelf terugbetaalt.

3. Het belangrijkste concept: Jaarlijkse prestaties

Jaarlijkse prestaties laten zien hoe uw systeem presteert wanneer het bij u thuis is geïnstalleerd. Het doel is dat uw nieuwe warmtepomp u de meeste energie geeft — tegen de laagst mogelijke kosten. Er zijn begrippen die het effect van een enkele pomp in een beschermde laboratoriumomgeving aantonen: Deze staan bekend als de COP (coefficient of performance) of SCOP (seasonal coefficient of performance).

Als u deze waarden echter alleen vergelijkt zonder rekening te houden met alle lokale factoren, kan dit leiden tot een systeem met onjuiste afmetingen. In werkelijkheid varieert de opbrengst van de pomp afhankelijk van de unieke omstandigheden in uw huis. Uw distributeur zal u helpen bij het berekenen van de jaarprestaties.

4. De juiste dimensionering voor warm water

Hoeveel warm water gebruikt u? Warm water is een klein, maar zeer belangrijk onderdeel van het totale bedrijfsrendement van de pomp. Het doel moet zijn om de kosten laag te houden en ervoor te zorgen dat er voldoende warm water is, zelfs als veel mensen in uw huishouden baden en douchen nemen en het buiten -20 °C is.

Vers warm water moet snel kunnen worden opgewarmd. Als u bijvoorbeeld een grote badkuip hebt die veel warm water verbruikt, moet u mogelijk een warmtepomp kiezen die dit aankan, of misschien moet u zelfs een extra boiler toevoegen.

5. Checklist voor het vergelijken van offertes: Gebruik deze als leidraad

Wanneer u een offerte krijgt die er "goedkoop en goed" uitziet, bestaat het risico dat niet alles is berekend. Neem de offerte zorgvuldig door aan de hand van de onderstaande checklist.

Het aanbod moet een duidelijke energieberekening bevatten die is aangepast aan uw unieke omstandigheden. Staar u niet blind op de installatiekosten — het belangrijkste is de totale besparing na verloop van tijd, zoals blijkt uit de energieberekening. 

In de offerte moet duidelijk worden aangegeven welke warmtepomp of pompen geschikt zijn. Er moet duidelijk staan aangeven wat er wel en niet bij de installatie hoort.

Checklist:

  • Hoe wordt energie-efficiëntie berekend?
  • Wie is verantwoordelijk voor het verwijderen van afvalmateriaal en het herstellen van de tuin?
  • Zijn materialen en tijd voor het beschermen van de tuin en de woning inbegrepen?
  • Is het verwijderen van oudere ketels, pompen en radiatoren inbegrepen?
  • Zijn alle elektrische installaties inbegrepen?
  • Omvat de offerte het gieten van een basisplaat of een ander massief oppervlak waarop de lucht/water-warmtepomp moet worden geplaatst, samen met de aansluiting van een condensafvoer?
  • Hoeveel meter behuizing is inbegrepen en hoeveel kost een extra behuizing?
  • Welke garantie en verzekering zijn bij de prijs inbegrepen?
  • Worden de radiateurs ook vervangen?
  • Zijn alle elementen gespecificeerd en uitgezet op een tijdlijn?
  • Geeft de offerte een datum aan waarop het werk voltooid zal zijn?
  • Helpt de dealer u bij het aanvragen van een vergunning en het invullen van al het papierwerk dat u moet ondertekenen?

6. Hoe lang duurt de installatie?

Normaal gesproken duurt het ongeveer twee of drie dagen en vaak hoeft de elektriciteit in huis niet langer dan een paar uur te worden uitgeschakeld. Als u iets extra's moet installeren, zoals nieuwe radiatoren, duurt het langer. Neem contact op met uw dealer en vraag om een schatting.

7. Garanties en verzekeringen inbegrepen

Er kan van alles gebeuren — maar we doen er alles aan om ervoor te zorgen dat u een comfortabel, betaalbaar en volledig probleemloos warmtepompsysteem hebt gedurende de hele levensduur. Wij willen dat u zich volledig veilig voelt bij uw aankoop en bij CTC. Vraag uw vertegenwoordiger wat voor u van toepassing is.

Slimme extra functies voor uw warmtepomp

Slimme extra functies voor uw warmtepomp

Afstandsbediening

Met de app myUplink kunt u uw systeem op uw smartphone bewaken en bedienen. U kunt bijvoorbeeld de temperatuur aanpassen of een waarschuwing ontvangen als het systeem om een of andere reden uitvalt. U kunt myUplink gratis downloaden in alle app stores.

Met myUplink kunt u ook uw huis bedienen tijdens uw vakantie. Verlaag de temperatuur wanneer u weg bent en verhoog ze wanneer u onderweg bent naar huis.

CTC SmartControl

Deze functie zorgt ervoor dat verwarming, warm water en ventilatie worden geoptimaliseerd.

De basis van het systeem is de CTC SmartControl Gateway, een basisunit die tot zeven draadloze accessoires naar keuze kan regelen. De serie omvat diverse slimme accessoires: Een draadloze ruimtevoeler die werkt op zonnecellen en een multiknop die verschillende functies kan bedienen, zoals extra heet water.

Daarnaast zijn er luchtvochtigheids- en CO2-sensoren om de ventilatie naar behoefte te regelen. De luchtvochtigheidssensor verhoogt automatisch de ventilatie wanneer de luchtvochtigheid in de douche of bijkeuken toeneemt. De CO2-sensor zorgt ervoor dat de ventilatie wordt verminderd wanneer er niemand thuis is en kan de ventilatie verhogen wanneer er bijv. bezoek is.

CTC SmartControl zorgt ervoor dat de ventilatie altijd optimaal is voor een constant goede luchtkwaliteit en zorgt er ook voor dat zowel de ventilatie als het verbruik op het juiste niveau liggen.

Zwembad opwarmen

Zwembaden komen steeds vaker voor in tuinen. Om ervoor te zorgen dat u comfortabel kunt zwemmen, moet u het zwembad verwarmen; dit is geen probleem als u een CTC-warmtepomp hebt geïnstalleerd.

Met een kleine upgrade kunt u de hele zomer genieten van mediterrane temperaturen in uw zwembad. Aangezien de behoefte aan verwarming in de zomer afneemt, kan uw warmtepomp de energie verdelen om het zwembad tegen veel lagere kosten te verwarmen.

Passieve koeling in de zomer

Passieve koeling of "vrije" koeling, zoals het ook wel wordt genoemd, wordt opgewekt door de bodem/water warmtepomp die in de zomer koele warmte-energie uit de bodem oppompt. De overtollige warmte wordt vervolgens teruggevoerd naar het boorgat, waardoor de productie in koudere delen van het jaar toeneemt. 

Door een ventilatorconvector aan te sluiten op uw warmtepomp, wordt het boorgat gebruikt voor airconditioning in de warmere delen van het jaar. Dit resulteert in zeer lage investering- en bedrijfskosten in vergelijking met een conventionele airconditioning.

Voor huizen met geothermische verwarming werkt passieve koeling het beste tot juni, voordat de grond tijd heeft gehad om op te warmen. Later in de zomer neemt het koeleffect af.

Om passieve koeling gebruiksvriendelijk te maken, hebben we een flexibel accessoire ontwikkeld dat we CTC EcoComfort noemen. De unit wordt alvast aangesloten geleverd door de fabriek en is eenvoudig op het systeem aan te sluiten. De koelfunctie wordt volledig geregeld via de bedieningseenheid en u kunt de instellingen aanpassen aan hoe en wanneer u de aangename koele lucht door uw huis wilt verspreiden.

Warmtepomp —het hart van uw grote verwarmingssysteem

Warmtepomp —het hart van uw grote verwarmingssysteem

Sluit uw verwarmingssysteem aan en breid het uit met vrijwel alle soorten verwarmingsbronnen. Toekomstbestendig met Energy Flex. 

Veel gebruikers sluiten hun warmtepomp aan op andere units om te profiteren van een verwarmings- en energiesysteem met meerdere functies: Zonnecollectoren — Zwembadverwarming — Pelletketel — Open haarden — Houtketel — Binnenmodule

Hoogwaardige warmtepompen met variabel toerental maken de CTC GSi 600-serie en CTC EcoAir 600M-serie tot de beste warmtepompen in hun klasse.

Wanneer u kiest voor een warmtepomp van CTC, krijgt u een kwaliteitspomp van Zweedse makelij. Maar daarnaast krijgt u met de ingebouwde EnergyFlex een zeer grote vrijheid om in de toekomst een warmtebron te kiezen die dan het beste bij uw omstandigheden past.

Wanneer u investeert in een CTC warmtepomp, kunt u erop vertrouwen dat u een van de meest betrouwbare en duurzame warmtepompen op de markt installeert. Ontwikkeling en productie worden uitgevoerd in onze fabriek in Ljungby, in de Zweedse provincie Småland, waar overweging van kwaliteit en innovatie hand in hand gaan.

 

Als u kiest voor een warmtepomp van CTC, kunt u uw verwarmingssysteem in de toekomst uitbreiden dankzij de ingebouwde EnergyFlex.