De CTC WaterHeater is 'Smart Grid'-ready!

De CTC WaterHeater is 'Smart Grid'-ready!

2021-05-11

Door het wegvallen van de terugdraaiende teller is de vraag steeds groter naar meer zelfconsumptie met fotovoltaïsche panelen. Met de CTC warmtepompoplossingen kunnen we daar voor een groot stuk op inspelen door de buffertank-, ruimte-, zwembad- en andere temperaturen op een hoger getal (temp.) te brengen in geval van een overproductie van de panelen.

Bij de warmtepompboiler hebben wij hier (uiteraard) een oplossing voor! 

De CTC warmtepompboilers (WaterHeaters) zijn allemaal “Smart Grid Ready”! Meteen ook een goede zaak voor de premies in Vlaanderen. Vanaf 2021 is dit een eis om van een premie te kunnen genieten en aan te vragen.

Hoe werkt het?
Als de centrale regeling van de warmtepompboiler een signaal van overproductie krijgt dan kan op dat moment de temperatuur in de warmtepompboiler tijdelijk verhoogd worden. Afhankelijk van de instellingen zullen we dit doen met behulp van de warmtepomp of met de ingebouwde weerstand.
 
Waar komt dit signaal vandaan?
Dat kan komen vanuit een energiemanagement systeem (EMS) die bijvoorbeeld is aangesloten op de omvormer van de PV panelen. Vraag dit even na bij de installateur en/of leverancier van de omvormer/PV-panelen.

Hoe pakt u dit praktisch aan:

• Instellingen:
De instellingen op de CTC WaterHeaters kunnen aangepast worden door aan de zwarte draaiknop te draaien en erop te klikken om te bevestigen of te selecteren.
o PV paneel:
Met deze instellingen kunt u kiezen wat u wilt aansturen op het moment dat er een contact van de PV-panelen komt.U kan kiezen tussen “WP” (enkel warmtepomp), “EL” (enkel de elektrische), “WP + EL” (warmtepomp en weerstand) of “Uit” (dan is deze functie niet in gebruik)
o PV-WP
Hier kunt u de temperatuur instellen tot waar de warmtepomp moet werken in geval een signaal van de PV-panelen binnenkomt. Deze temperatuur is gelimiteerd om het koelcircuit te beschermen.
o PV-EL
Hier kunt u de temperatuur instellen tot waar de elektrische weerstand moet werken in geval een signaal van de PV-panelen binnenkomt. De temperatuur is gelimiteerd om het koelcircuit te beschermen.
 
• Elektrische aansluiting:
Elektrisch sluit je het contact dat van de omvormer komt aan op klemmenstrook CN5, tussen de klemmen 3 en 4.

Met deze eenvoudige oplossing is het mogelijk uw zelfverbruik wat op te krikken.
 
Tip (!): Stel uw setpoint voor normale werking iets lager in. Op die manier hebt u nog meer zelfconsumptie.

Heeft u nog vragen over deze en andere instellingen? Aarzel dan zeker niet om het CTC-team te
contacteren!


Een afdrukbaar bestand van de hierboven vermelde informatie kan je hier downloaden.