Hoe maakt u uw lucht/water-warmtepomp winterbestendig?

Hoe maakt u uw lucht/water-warmtepomp winterbestendig?

2017-10-30

De winter kan mooi zijn, maar de sneeuw en temperaturen onder het vriespunt kunnen extra eisen stellen aan uw lucht/water warmtepomp. Hier zijn onze 5 tips om uw warmtepomp winterbestendig te maken.

1. Controleer de roosters, zowel voor als achter, op de buitenunit van de warmtepomp op regelmatige basis. Reinig en zorg ervoor dat er geen bladeren of sneeuw de luchttoevoer blokkeren. Wees extra oplettend na harde wind en hevige sneeuwval.

2. Sneeuw en ijs vallen kan de buitenunit van de warmtepomp beschadigen, dus zorg er ook voor dat u sneeuw en ijs van het dak verwijdert in de buurt van de warmtepomp.

3. Zorg ervoor dat er zich geen sneeuw rond de warmtepomp ophoopt. Als er veel sneeuw is, moet u mogelijk het gebied rond de warmtepomp wat grondiger vrij maken.

4. Wanneer de sneeuw smelt en het ijs ontdooit, wordt er veel condenswater geproduceerd - tot 50 liter per dag. De eenvoudigste manier om water uit de buitenunit van de lucht/water warmtepomp te behandelen, is door middel van een drainagebak die naar de oppervlaktewaterafvoer leidt. (Als het niet mogelijk is om een ​​lade te installeren of als er geen afvoer is, kan het water op een andere manier worden omgeleid om te voorkomen dat er zich ijs onder de warmtepomp ophoopt.Als er te veel ijsvorming is, kan de warmtepomp beschadigd raken).

5. Last but not least, zorg ervoor dat het water niet wordt afgevoerd naar de funderingen van het huis, omdat dit vochtschade kan veroorzaken. Water kan ook in een tuin bevriezen en ijzige plekken creëren waar het risico van uitglijden bestaat.

Lees meer over lucht/water warmtepompen

CTC heeft twee soorten lucht/water-warmtepompen: een type is variabel toerental en past automatisch de bedrijfsmodus aan op basis van de daadwerkelijke verwarmingsbehoeften van het huis, terwijl het andere type een start/stop functie heeft. Lees hier meer.