Sinds 1 maart nieuw energielabel voor huishoudtoestellen

Sinds 1 maart nieuw energielabel voor huishoudtoestellen

2021-03-10

Tot voor kort vond je op de verpakking van een huishoudtoestel (vb. koelkast, vaatwas,…) altijd een energiescore terug, variërend van A+++ tot D. Sinds maandag 1 maart zijn deze labels echter vervangen door strengere varianten die lopen van A tot en met G. De nieuwe labels gelden echter (nog) niet voor alle producten en dat kan wel eens voor verwarring zorgen bij de consument. 

Ook in de verwarmingswereld bestaan er gelijkaardige labels – de zogenaamde ErP labels – die meer informatie verschaffen over het energierendement van bijvoorbeeld ketels en warmtepompen. Belangrijk om te weten is dat de aangepaste labels enkel van kracht zijn voor consumentengoederen, denk hierbij aan radiotoestellen, tv’s, koelkasten, wasmachines, enzovoort. In de verwarmingswereld blijven de ErP (energy related product) labels of Ecodesign labels voorlopig zeker nog enkele jaren actief.
 
Om producten met elkaar te kunnen vergelijken op vlak van energierendement zijn de hierboven genoemde labels onmisbaar. In het geval van een warmtepomp kan je op zo’n label naast informatie over de efficiëntie van het toestel ook extra info vinden over het geluidsniveau en het thermisch vermogen van de warmtepomp.
 
Voor warmtepompen bestaan er twee soorten labels:
  • Label voor het product zelf
  • Label voor het pakket met de regeling en eventueel andere zaken zoals thermische zonnecollectoren,…

Op onze website kan je deze labels ten allen tijde online consulteren. Eenmaal je op de juiste webpagina terechtkomt, kies je voor productlabel of pakketlabel en voeg je de gewenste parameters toe. Het verkregen label kan je daarna opslaan als PDF of zelfs meteen afdrukken.
 
Deze labels zijn verder ook belangrijk voor premies en EPB-verslaggeving. Wens je een premie aan te vragen, dan gaat dit vaak gepaard met minimumeisen die naar het label verwijzen. Voor een warmtepompboiler heb je bijvoorbeeld minstens een A+ label nodig om aanspraak te kunnen maken op een premie. Wat betreft onze warmtepompen hoef je je alvast geen zorgen te maken; deze voldoen namelijk allemaal aan de minimumeisen voor premies.
 
Zoals eerder aangegeven worden deze labels de laatste jaren ook gebruikt voor EPB-verslaggeving, maar hier wordt vooral een beroep gedaan op de gedetailleerde, achterliggende gegevens van het label. Ook deze fiches zijn makkelijk te downloaden op onze website. Bij ‘type document’ selecteer je simpelweg ‘EcoDesign productdatasheet’ en daarna heb je alle nodige gegevens ter beschikking. Voor EPB-verslaggevers hebben we dit bovendien nog makkelijker gemaakt door de precieze gegevens die ze nodig hebben uit deze documenten op te lijsten in stavingsdocumenten en in een uitgebreide database met daarin al onze oplossingen.
 
Dankzij de goede scores die wij op onze labels halen, beschikken we ook over de best mogelijke scores wat betreft EPB. Deze kunnen helpen om een korting van 50% tot zelfs 100% te krijgen op de onroerende voorheffing gedurende de eerste 5 jaar.
 
 
Indien je hier nog vragen over zou hebben, dan helpen wij jou graag verder. 

Een afdrukbaar bestand van de hierboven vermelde informatie kan je hier downloaden.