Poster

De bodem/water verwarming installeren

Hier volgen we stap voor stap wat er gebeurt wanneer uw lokale CTC-partner een bodem/water warmtepomp installeert — vanaf het begin van de voorbereidingen tot het moment waarop de warmtepomp uw huis begint te verwarmen. 

Informeer uw gemeente

Voordat uw bodem/water warmtepomp in uw huis kan worden geïnstalleerd en aangesloten, moet er een gat in de grond worden geboord waaruit de warmte wordt onttrokken. Om te kunnen boren, moet u eerst uw gemeente informeren. 

Houd er rekening mee dat u pas kunt beginnen met het installeren van de warmtepomp nadat de gemeente toestemming heeft verleend. Raadpleeg de website van uw gemeente voor de geldende regels en voorschriften en houd er rekening mee dat de tijden per geval kunnen variëren, afhankelijk van de gemeente. 

Tip: Boorgaten moeten ten minste 20 meter uit elkaar worden geplaatst. Als uw buren hebben geboord voor bodem/water warmte, kan dit van invloed zijn op de plaats waar uw boorgat kan worden geboord. Als uw boorwerkzaamheden van invloed kunnen zijn op de vooruitzichten van uw buurman voor het boren naar bodem/water warmte in de toekomst, moet u uw buurman raadplegen.

Voorbereidingen in de tuin

Wanneer het tijd is om te boren, worden er voorbereidingen getroffen in uw tuin en wordt de boorinstallatie ingesteld. Het boorbedrijf zal proberen zo weinig mogelijk sporen van hun werk achter te laten en bloemperken, vloertegels en gazons niet meer te beschadigen dan nodig is. Het is vaak mogelijk om een vorm van bodembescherming aan te brengen voordat de machine de tuin binnenrijdt.

Boordiepte voor bodem/water verwarming

Nu is het tijd om te beginnen met boren. Om voldoende energie te verkrijgen, moet het gat een actieve boordiepte hebben van 100 tot 200 meter, soms zelfs nog dieper. Om meer warmte te verkrijgen, kan het nodig zijn om twee boorgaten te boren die met elkaar kunnen worden verbonden.

Hoe verder u zich naar het zuiden bevindt, hoe ondieper het gat. Als u de werkzaamheden toevertrouwt aan een lokaal boorbedrijf, moeten zij de omstandigheden in het gebied kennen.

Boordiepte voor bodem/water verwarming

Installatie ondergronds

Het gat wordt naar beneden geboord in de basislaag, en de zogenaamde energiebron en de aansluitingen ervan zijn ondergronds ingebed. Het gedeelte van het gat boven de basislaag is bekleed met gelaste metalen leidingen.

Na het boren worden slangen naar beneden gebracht in de opening voor de captatievloeistof, die vervolgens de warmte via de basislaag het huis binnenvoert.

De slangen voor de boorgaten moeten worden ingebed en verbonden met de buitenwand waardoor de warmte naar binnen gaat. Sommige huiseigenaren kiezen ervoor om dit werk zelf uit te voeren, maar dit moet worden overeengekomen met de installateur.

De tuin herstellen

Het boorwerk is nu voltooid en de boorapparatuur wordt verwijderd. Zelfs als het boorbedrijf voorzichtig is geweest in uw tuin, moet u mogelijk het gazon inspecteren en de vloertegels en paden herstellen in hun oorspronkelijke staat. Of dit door u of door het boorbedrijf moet worden gedaan, kan vooraf worden overeengekomen.

De werkzaamheden binnenshuis kunnen beginnen

De oude ketel wordt gedemonteerd en de nieuwe warmtepomp wordt op haar plaats aangebracht. De installateur kan vervolgens beginnen met het installeren van leidingen tussen de warmtepomp en de buitenwand waardoor de boorgatslangen het huis binnengaan.

Zodra de installatie is voltooid, worden de leidingen gevuld met captatievloeistof, die vervolgens enkele uren door het systeem wordt gepompt om eventuele lucht te verwijderen.

Een elektricien installeert de sensoren die nodig zijn voor de installatie en sluit de warmtepomp aan op het elektriciteitsnet van het huis.

Tijd om te controleren of alles werkt

Het is nu tijd voor de installateur om zorgvuldig te controleren of alles werkt en om u uit te leggen hoe u uw warmtepomp moet gebruiken en onderhouden. Het is ook belangrijk dat u de garantie- en verzekeringsformulieren samen met uw installateur invult en uw product registreert. Het duurt gewoonlijk een paar dagen tot een week om de volledige installatie van de bodem/water verwarming te voltooien.

Uw bodem/water warmtepomp is nu klaar voor gebruik!

Tijd om te controleren of alles werkt

Hoeveel kost bodem/water verwarming?

Het is erg moeilijk om een algemeen cijfer te geven, omdat dit voornamelijk afhankelijk is van de diepte van het boorgat. Neem contact op met een van de lokale CTC-dealers voor maximale energie tegen de laagste prijs

Gepubliceerd: 2022-12-08