Hoe het ontwerp van de warmtepomp zich ontwikkelt

Hoe het ontwerp van de warmtepomp zich ontwikkelt

in 2018 werden stillere, schonere, slimmere en energiezuinigere warmtepompen geïntroduceerd. Dit is deel 2 van de reeks artikelen van CTC over technologie, ontwerp en klimaat. 

Lees hier deel 1 van het artikel

"Warmtepompen worden waarschijnlijk nog discreter vanuit het oogpunt van het ontwerp. Ze moeten er zijn en hun werk doen, maar niet opvallen", zegt Joachim Carlsson, Development Manager bij CTC.
 
De ontwikkelaars van CTC zien geen reden dat de hoge vraag naar warmtepompen als energiebron zal afnemen. Volgens de statistieken van het Zweedse energieagentschap is het aantal eengezinswoningen met een warmtepomp sinds 2009 met meer dan 50 procent toegenomen. Tegenwoordig hebben meer dan een miljoen eengezinswoningen een warmtepomp.

Onopvallend grijs warmtepompontwerp

In 2018 introduceerde CTC de EcoAir 600M-serie. "Dit zijn lucht/water-warmtepompen met lagere geluidsniveaus en betere prestaties. Ze hadden ook een nieuw ontwerp", zegt Joachim Carlsson.
 
"De serie warmtepompen heeft een donkerdere grafietgrijze kleur gekregen en diverse ontwerpdetails zijn herzien, waardoor ze beter opgaan in de omgeving van veel gebouwen." 
 
Volgens Joachim wordt een doordacht ontwerp van de warmtepompen erg op prijs gesteld. Veel klanten hechten tegenwoordig groot belang aan de ruimtes in het gebouw waar warmtepompen worden geplaatst, wat betekent dat het ontwerp steeds belangrijker wordt. 
 
"Investeren in een nieuw verwarmingssysteem is vaak een grote kostenpost voor veel klanten, dus het is belangrijk dat het algehele ontwerp goed aanvoelt. De meeste verbruikers zijn op zoek naar een luchtwarmtepomp die het beste combineert op het gebied van besparingen, milieu en ontwerp."

Elke warmtepomp wordt getest

Alle productie en ontwikkeling van de warmtepompen van CTC vindt plaats op locatie in Ljungby in Småland. Elke leverancier die componenten levert aan de productiefaciliteiten, wordt continu bewaakt om ervoor te zorgen dat de kwaliteit wordt gehandhaafd. Tijdens het productieproces worden alle producten in meerdere fasen voorafgaand aan de eindinspectie gecontroleerd, waarbij hun werking en prestaties worden getest.
 
"Elk product is daarom volledig onderworpen aan kwaliteitscontrole, van het tekenbord tot en met de assemblage van het laatste detail." 

Klimaatvriendelijke warmtebron

Een ander belangrijk aspect voor kopers is dat de warmtepomp het klimaat niet zo zwaar belast. De behoefte aan hernieuwbare verwarmingsbronnen wordt steeds nijpender. Zolang de pomp op de juiste wijze wordt gerecycled, zijn er geen of zeer weinig schadelijke emissies.

Het feit dat de warmtepompen in Zweden worden geproduceerd, houdt in dat het bedrijf zich aan strenge Zweedse milieuvoorschriften houdt. Daarom hebben degenen die in een warmtepomp van CTC investeren twee keer zo veel voordeel voor het klimaat: niet alleen door een klimaatvriendelijk verwarmingsalternatief te kiezen, maar ook door huishoudelijke productiepraktijken met hoge milieunormen te ondersteunen.
 
"Met een Zweedse warmtepomp vermijdt u ook aanzienlijk transport, wat een van de grootste uitdagingen in Zweden en over heel de wereld is", aldus Björn Alm, CTC Product Manager, ten aanzien van lokale kopers.

Grotere interesse in zonnecellen

In de afgelopen jaren is vooral de interesse in zonnecellen gestegen, iets wat volgens de productontwikkelaars van CTC positief is. Warmtepompen en zonnecellen kunnen perfect met elkaar worden geïntegreerd.
 
"Alle producten in ons assortiment zijn uitgerust met iets dat we ENERGYFLEX noemen. Dit betekent dat ze er klaar voor zijn om te worden gecombineerd met andere warmtebronnen zoals zonne-energie, pellets, hout en kachels. Op deze manier zien we dat de warmtepompen een belangrijk stukje van de puzzel zullen zijn in de energietransitie die steeds meer aan kracht wint", concludeert Björn. 

Gebruik meerdere warmtebronnen

Via de ENERGYFLEX- functie van CTC is het mogelijk om verschillende warmtebronnen te combineren, zoals zonnethermie, extra tanks, fornuizen met watermantel en hout, elektrische, pellet- en gasketels. Alles wordt vanaf één plek bediend via een kleurentouchscreen. ENERGYFLEX bewaakt alle functies van de warmtepomp, maakt individuele instellingen mogelijk en herkent automatisch aangesloten systemen.
 

Gepubliceerd: 2018-10-08